Veljko Barbieri: Kuharski kanconijer 4

17.25  (129.97 kn)

Šifra: BS – 33843

Izdavač i godina: Profil, 2007.

Broj stranica: 352

Uvez: tvrdi

Format: 26×24 cm

Stanje: izvrsno

Nema na zalihi

Pridružite se listi čekanja kako biste dobili e-poruku kada ovaj proizvod postane dostupan

Opis

Veljko Barbieri rođen je u Splitu 1950. godine. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je i studirao na Filozofskom fakultetu. Objavio je 16 knjiga proze, a romani i pripovijetke prevedeni su mu na nekoliko stranih jezika. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, a proza mu je zastupljena u domaćim i stranim antologijama. Najpoznatiji roman „Epitaf carskog gurmana”, koji uzima upravo gastronomiju kao polazište pojedinca u borbi protiv autoritarne vlasti, nakon brojnih domaćih i stranih izdanja, posljednji put tiskan je i distribuiran u izdanju „Večernjeg lista” u 200 000 primjeraka, u najvećoj nakladi u povijesti hrvatske književnosti, kao jedan od deset najznačajnijih romana hrvatske književnosti XX. stoljeća.

Kao ‘gastro’ pisac Barbieri od 80-ih godina do danas stalno surađuje u raznim hrvatskim i stranim, posebno talijanskim i slovenskim tjednicima i mjesečnicima, a od njegovih kolumni u tjedniku ‘Nacional’ nastao je «Kuharski kanconijer».

«Kuharski kanconijer» se u međuvremenu prometnuo u književni i gastronomski bestseler u četiri knjige, od kojih su do sad objavljena tri dijela s više izdanja u svakoj godini izlaženja. Ovaj četvrti «Kanconijer», ujedno i posljednji, podjednako je zanimljiv nastavak ove pripovjedačke sage o povijesti hrane kao povijesti zapadne civilizacije, osobito našeg sredozemnog kruga i Dalmacije.

«Kuharski kanconijeri 1, 2, 3 i 4 : Gurmanska sjećanja Mediterana» spoj su književnosti i autohtonih dalmatinskih recepata. Između njihovih korica mirišu jela od antičkih vremena i srednjovjekovlja do onih iz kuhinje Barbierijeve none Anke.

Objavljeni recepti nisu samo puki popis namirnica i uputa za kuhanje. Svaki od njih malo je književno djelo − svjedočenje o ljudima i autorovoj rodnoj Dalmaciji. I dok s «Kanconijerom 1» upoznajete antički Mediteran, «Kanconijer 2», poput starog znanca priča vam priču o srednjovjekovlju, o novim i starim receptima dalmatinskih težaka i ribara, dok je «Kanconijer 3» posvećen jelima i običajima za renesansnom trpezom.

U posljednjem «Kanconijeru» približavamo se našem vremenu. Barbieri majstorski priča o kulinarstvu, običajima za stolom, načinima pripremanja hrane i anegdotama vezanim uz poznate osobe te njihovim strastima prema hrani.

Pisani rafiniranim stilom i jezikom, «Kanconijeri» su šarmantno prozno štivo koje slavi mediteransku kuhinju, a neke od drevnih recepata Barbieri odijeva u suvremeno gastronomsko ruho.

Pročitaj više