Opis
Ova je kuharica plod jedinstvena slučaja bračnog slaganja (i) u kuhinji. Nakon dvadeset i nešto godina zajedničkog življenja jedan je par odlučio svoje kuhinjsko iskustvo povjeriti drugima, u obliku “amaterske kuharice” – priručnika za supružnike koji vole kuhati.
Njihovo je načelo: Kuharice valja čitati, ali kuharice valja i ljubiti. Zato se ova knjiga može koristiti dvostruko: kao zbirka 240 recepata (koliko ih jedan gurmanski duet provjeri u dva desetljeća zajednice) i kao svojevrsna kulinarska feljtonistika. Čita se, dakle, dva puta, a koristi se čitav život.
Dugogodišnji je “šef” ove bračne kuhinje Ona, Slavica Mandić, apsolvent medicine, a “mali od kužine” je On, Igor Mandić, njegova malenkost, pisac, polemičar, mass-media personality i jedan od prvih teoretičara gurmanstva u nas.
“Bračna kuhinja” pokriva našu današnju gastronomsku scenu u rasponu od banalne do bizarne, od siromašne do elitne, od seljačke do građanske, od nacionalne do međunarodne kuhinje, od mediteranskog kulinarskog kruga do alpskog i panonskoga. Ova knjiga namijenjena je svima koji vole kuhati u braku i onima koji se spremaju osnovati bračnu zajednicu – čita se kao dobra literatura, a trajno se upotrebljava kao izvrstan priručnik.