Opis
Što je užitak? Kada je užitak dobar?
Kada je užitak loš?
Hvaljena knjiga Seks, droga i čokolada: znanost užitka govori o tome što su sve ljudi spremni učiniti radi užitka i na znanstveni način objašnjava uzroke tih poriva. Biolog Paul Martin razmatra različite stavove o užitku koji su se mijenjali tijekom stoljeća, uključujući religijske i zakonske pokušaje njegova obuzdavanja, kao i biološke i psihološke uzročnike naših hedonističkih poriva. Martin opisuje potragu za ugodom od vremena Nerona do Elvisa, suprotnosti užitku – dosadu, nezadovoljstvo i bol – i kemijske užitke, od kofeina i kanabisa do alkohola i heroina. Piše o različitim oblicima seksa, društvenog i usamljeničkog, o misterijima orgazma, o šopingu, hrani, kockanju i drugim bihevioralnim užicima, o ovisnosti i tamnoj strani užitaka i, naposljetku, o skromnim i podcijenjenim užicima svakodnevnog života kao što su vrtlarenje, spavanje i, naravno, čokolada.
Paul Martin diplomirao je prirodne znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu, gdje je doktorirao bihevioralnu biologiju, te je studirao na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, gdje je kao Harknessov stipendist predavao na Odsjeku za psihijatriju i bihevioralne znanosti. Poslije je predavao i istraživao bihevioralnu biologiju na Sveučilištu u Cambridgeu i radio kao profesor na koledžu Wolfson, nakon čega je akademsku karijeru zamijenio, između ostaloga, pisanjem znanstvenih djela. U svojim dosadašnjim knjigama tražio je znanstvena objašnjenja na područjima kao što su psihosomatska medicina, djetinjstvo, sreća i spavanje.